Anticonceptie_2640780013.jpg

Anticonceptie

Anticonceptie is een bitch. Of je moet de hele tijd friemelen met dat vervelende rubbertje, of elke dag een pilletje slikken (wat je dus vaak vergeet, met alle gevolgen van dien). Maar lees toch maar even verder, als je nog geen baby in je buik (of in de buik van je sekspartner) wil.

Anticonceptie is een bitch. Of je moet de hele tijd friemelen met dat vervelende rubbertje, of elke dag een pilletje slikken (wat je dus vaak vergeet, met alle gevolgen van dien). Maar lees toch maar even verder, als je nog geen baby in je buik (of in de buik van je sekspartner) wil.

Natuurlijk zijn er andere mogelijkheden. Uit berekeningen van het Wetenschappelijk Instituut van de Nederlandse Apotheken (WINap) blijkt dat inmiddels al zo'n 320.000 vrouwen een hormoonhoudend spiraal hebben laten plaatsen.

Vijftien procent van de Nederlandse vrouwen die aan anticonceptie doet, heeft een Mirena-spiraal. Dat is een kleine revolutie voor een land waarin het spiraal altijd is omgeven met spookverhalen over infecties en ongewenste zwangerschappen. Het traditionele koperspiraal wist nooit meer dan pakweg vijf procent van de Nederlandse anticonceptiemarkt te veroveren.

Niet zo populair als het Mirena-spiraal, maar toch bezig met een bescheiden opmars, is de Nuvaring. Een op de vijftig vrouwen die een zwangerschap wil voorkomen experimenteert intussen met deze kunststof ring, die de vrouw zelf in de vagina kan inbrengen.

De ring scheidt dezelfde hormonen af als de pil, maar in mindere hoeveelheden. En hij hoeft maar een keer in de drie weken ingebracht worden.

Ook zijn er steeds meer vrouwen die het hormoonhoudend staafje Implanon in de bovenarm laten aanbrengen. Dan hoef je je in plaats van drie weken maar liefst drie jaar helemaal niet bezig te houden met anticonceptie!

Wat extra info op een rij:

Nuvaring
Een dunne, kunststof ring met een diameter van 5,5 centimeter. De ring bevat oestrogeen en progestageen en moet net als een tampon in de vagina worden geplaatst. Hij moet drie weken blijven zitten.

Voordelen: de cyclus is net zo voorspelbaar en regelmatig als bij de pil. Je kunt de 'ringvrije week' overslaan, zoals je de pil kunt doorslikken.

Nadelen: Vrouwen zien misschien op tegen het inbrengen van de ring. En als je besluit de ring even te verwijderen (als je bijvoorbeeld seks hebt. Hoewel je hem ook kan laten zitten), mag je hem maar gedurende korte tijd 'uit' hebben.

Mirena-spiraal
Hormoonhoudend spiraaltje. Bevat slechts een minimale hoeveelheid hormonen, en dan nog van slechts één soort: progestageen.

Voordelen: kan vijf jaar blijven zitten. De menstruatie wordt bekort en minder hevig.

Nadelen: inbrengen kan onplezierig zijn. En de menstruatie wordt minder voorspelbaar. Een kwart van de vrouwen klaagt over tussentijds bloedverlies.


Implanon
Hormoonhoudend staafje, zo lang als een lucifer, dat onder de huid in de bovenarm wordt geimplanteerd. Bevat alleen het hormoon progestageen.

Voordelen: kan drie jaar blijven zitten. De menstruatie wordt lichter.

Nadelen: de menstruatie wordt minder voorspelbaar en kan zelfs helemaal verdwijnen. Ook tussentijdse bloedingen komen voor. Huisartsen zijn weinig ervaren in het plaatsen van Implanon.


Evra-pleister
Een kleine vierkante pleister die op arm, buik of bovenbeen geplakt kan worden. De pleister brengt de hormonen oestrogeen en progestageen in het bloed. Elke week moet een nieuwe pleister worden geplakt.

Voordelen: je hoeft maar een keer per week aan de anticonceptie te denken.

Nadelen: pleister is alleen geschikt voor vrouwen van minder dan 90 kilo. Bij sommige vrouwen gaat het stukje huid onder de pleister na een week irriteren.

Spuiten en Slikken

Over S&S

Hier vind je je dagelijkse dosis seks- en drugs info. Er wordt gespoten, onderzocht, geslikt, meegemaakt, getest en geneukt. In naam der wetenschap. En uit liefde voor jullie.

Zoeken

Heb je ons iets te melden? Iets liefs, iets geils, iets geks? Social ons! Kusje.