anti-abortus_3918751493.jpg

Anti-Abortus

Stel, je bent ongewenst zwanger. Op zich best kut. Als je in Polen woont ben je dus écht de Sjaak, hier is het namelijk verboden om abortus te plegen! Opties? Illegaal of de grens over..

Stel, je bent ongewenst zwanger. Op zich best kut. Als je in Polen woont ben je dus écht de Sjaak, hier is het namelijk verboden om abortus te plegen! Opties? Illegaal of de grens over..

Anti-abortus

Sinds 1994 is abortus hier verboden. Enige uitzonderingen zijn: verkrachting, incest, misvorming van de foetus of gevaar voor eigen leven. Maar zelfs dan blijft het een lastige zaak.

Géén baas in eigen buik dus. Grote boosdoener in dit verhaal is de Kerk. Abortus zou volgens hen gelijk staan aan moord. Hun streven: onderbroekjes blijven aan tot het huwelijk! Maar natuurlijk worden ook hier de bloemetjes flink buiten gezet. En omdat de jongeren vrijwel niets weten over anticonceptie, lopen er in Polen zo'n 20.000 tienermoeders rond!

Abortustoerisme

Zo denken veel jongeren denken dat het maagdenvlies je beschermd tegen zwangerschap. Hoewel scholen sinds 2009 verplicht zijn om seksuele voorlichting te geven, gebeurt dit bijna niet.

Gevolg hiervan is dat méér dan 150.000 Poolse tieners jaarlijks een uitweg zoeken in de illegale abortus. De Poolse behandelklinieken zijn nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Ze zijn duur en de medische zorg is ver onder de maat. Veel jongeren gaan daarom de grens over om zich van hun probleempje te ontdoen. Even een kostenplaatje: Als Poolse dame betaal je in Polen 500 – 900 euro voor een abortus. In Duitsland zo’n 400 tot 600 euro. En in Nederland “slechts” 280 euro!

De meeste meiden laten zich behandelen door hun goedkopere Oostblokburen: Oekraïne, Litouwen, Rusland en Slowakije.  Gedeugde concurrent is Groot-Brittannië, waar zowaar een heus abortustoerisme is ontstaan. Vanwege bepaalde EU regelingen kunnen de Polen zich hier gratis laten behandelen. Enige voorwaarden is een European Health Insurance Card, die de Poolse vrouwen via het postkantoor kunnen bestellen. Een kind kan de was doen.

In werkelijkheid is het natuurlijk niet zo eenvoudig. Een abortus is al zwaar genoeg. Als je daarbij ook nog eens de grens over moet, wordt het er allemaal niet gemakkelijker op. Bovendien is de meerderheid van de jongeren fel tegen abortus, een schouder om op te huilen zit er dus ook niet in.

Spuiten en Slikken

Over S&S

Hier vind je je dagelijkse dosis seks- en drugs info. Er wordt gespoten, onderzocht, geslikt, meegemaakt, getest en geneukt. In naam der wetenschap. En uit liefde voor jullie.

Zoeken

Heb je ons iets te melden? Iets liefs, iets geils, iets geks? Social ons! Kusje.