alcohol_3568812347.jpg

Alcohol

Lekker gevoel? Check! Binnen no-time voor handen? Check! Legaal in Nederland? CHECK! Klinkt als een toppertje; die alcohol. Klein minuscuul addertje onder het genotsgras; sir A.lcohol heeft een vrij bittere nasmaak. Het is namelijk niet zo best voor je body en mind. Aiiii!

Lekker gevoel? Check! Binnen no-time voor handen? Check! Legaal in Nederland? CHECK! Klinkt als een toppertje; die alcohol. Klein minuscuul addertje onder het genotsgras; sir A.lcohol heeft een vrij bittere nasmaak. Het is namelijk niet zo best voor je body en mind. Aiiii!

Alcohol wordt in de wetenschappelijk mond ook wel Ethylalcohol of Ethanol genoemd. De substantie is een heldere, smaakloze vloeistof en ontstaat door gisting van suikerhoudende vloeistoffen uit granen, vruchten en melasse.

Het goedje dat hieruit voorkomt valt onder de noemer zwak alcoholisch; dranken met minder dan 15% alcohol. Destilleer je de(ze) boel dan krijg je een sterke alcoholische versnapering met méér dan vijftien% alcohol. Oftewel: katergevoelige goedjes. Hhhhoofdpijn!

Elitair genieten

Al heel wat jaartjes gaat de mensheid lekker op alcohol. Onze voor, voor, voor, voor ouders nipten 8000 jaar geleden al van ‘mede’; de oudste alcoholische traktatie. Bier werd 5400 jaar voor Christus al gedronken. Gezelligheid!

Vroeger, in de tijd dat volgens je grootouders alles nog beter was, was alcohol helemaal geen populair middel. Want het was prijzig en dus onbereikbaar voor de ‘gewone’ mensch. Toen in de 17e eeuw ontdekt werd dat je uit goedkope grondstoffen (graan, bieten) ook alcohol kon distilleren, werd het gebruik steeds normaler. Toch pakte alcohol pas tussen 1960 en 1990 écht zijn shine omdat de mens meer ging verdienen, maar de prijs van alcohol laag bleef. Score!

Blame it on the booze!

In de basis werkt alcohol op twee niveaus. In het eerste geval heeft het effect op het zenuwstelsel. Het tweede niveau is het effect op het lichaam en het functioneren daarvan. Wanneer de status hartelijk of hinderlijk optreedt verschilt per persoon.  Vrouwen zijn bijvoorbeeld gevoeliger om laveloos in de goot en/of in het verkeerde bedje te eindigen dan mannen. Maar over het algemeen kickt de dubbele tong YOLO fase bij zo’n acht alcoholische versnapering in.

In de meeste alcoholsessies word je de volgende dag getrakteerd op de man met de venijnige katerslag. Maar dat is kinderspel vergeleken bij de langdurige effecten van veelvuldig genip; hart –en vaatziekten en nog erger voorgoed K.O!

Wereldwijd is alcohol dan ook verantwoordelijk voor méér dan 2,5 miljoen doden per jaar. Jaiks! Best tegenstrijdig als je nagaat dat alcohol één van de weinige, sociaal geaccepteerde genotsmiddeltjes is. Lekker cliché dus; maar geniet gerust van die goeie, ouwe, gezellige sir A.lcohol, maar wél met mate. Proost!

Spuiten en Slikken

Over S&S

Hier vind je je dagelijkse dosis seks- en drugs info. Er wordt gespoten, onderzocht, geslikt, meegemaakt, getest en geneukt. In naam der wetenschap. En uit liefde voor jullie.

Zoeken

Heb je ons iets te melden? Iets liefs, iets geils, iets geks? Social ons! Kusje.