aids_4059224740.jpg

Aids

Aids en HIV (link) worden vaak met elkaar verward. Beide niet te genezen, maar als je HIV besmet bent hoef je geen aids te hebben. Aids kan je alleen krijgen als je HIV besmet bent. Lastig verhaal? Ja best wel. Maar he, daar heb je ons voor!

Aids en HIV (link) worden vaak met elkaar verward. Beide niet te genezen, maar als je HIV besmet bent hoef je geen aids te hebben. Aids kan je alleen krijgen als je HIV besmet bent. Lastig verhaal? Ja best wel. Maar he, daar heb je ons voor!

Aids staat voor Aquired Immune Defiency Syndrome. Zoals wij liever zeggen: je afweersysteem laat het afweten. Dat komt dan weer door besmetting met het HIV virus. Normaal is je lichaam sterk genoeg om virussen te lijf te gaan. Bij aids dus niet.

Waar heb je dan last van? Je bent moe as hell, zweet je gek en je hebt hoge koorts. Daarnaast komen hardnekkige diarree en kortademigheid je ook lastigvallen. Ai! Griepgevoel tot de max. Maar een griepje kom je overheen, aan aids ga je dood.

Aids… hoe dan?!

Stel, je bent besmet met HIV en artsen tellen het aantal CD4- cellen in je lichaam. De wat? Witte bloedcellen. Dat zijn cellen die alles aanvallen dat niet in je lichaam hoort. Fijn! Vooral als je 500 tot 1500 van die soldaatjes hebt. Je kan jezelf dan een gezond mens noemen. Onder de 500 cellen? Dan is je immuunsysteem naar de klote. Bij 200 of minder is dit wel echt tot het bijna nul-punt gezakt. Dit betekent high risk dat je infecties krijgt en fuck… dan heb je aids.

Rem die shit

Aids hebben is het laatste wat je wilt. Duh. Actie in de taxi dus! Als je weet dat je HIV besmet bent, kun je aidsremmers krijgen. Dat is niet even een pilletje dat je neemt na het tandenpoetsen. Aidsremmers is een combi van pillen bij elkaar, die je een paar keer per dag slikt. Niet fijn, maar he.. wel nodig.

Condohooms

Wow. Aids is geen kattenpis. Maar ook goed nieuws: besmetting is te voorkomen. Met stip op numero uno: veilig seksen! En wij snappen ook wel dat shit gebeurd. Maar sommige mensen lopen jaren rond zonder te weten dat ze besmet zijn. +/-7400 mensen hier in Nederland weten niet dat ze het hebben! Dus laat je altijd testen! Niet alleen bij onveilige seks, maar ook bij bloedcontact en het gebruik van dezelfde naalden. Je kan nooit zeker weten wie wat bij zich draagt. Serieuze zaken guys! HIV is kut, aan aids ga je dood. Aiii!

Spuiten en Slikken

Over S&S

Hier vind je je dagelijkse dosis seks- en drugs info. Er wordt gespoten, onderzocht, geslikt, meegemaakt, getest en geneukt. In naam der wetenschap. En uit liefde voor jullie.

Zoeken

Heb je ons iets te melden? Iets liefs, iets geils, iets geks? Social ons! Kusje.