abortus_3297186122

Abortus

Het kan gebeuren. Je ergste vermoeden wordt bevestigd en je bent ongewenst zwanger. Wat nu? In Nederland zijn er verschillende opties, waaronder de abortus. Abortus is het vroegtijdig beëindigen van de zwangerschap, oftewel het afdrijven van een vrucht.

Het kan gebeuren. Je ergste vermoeden wordt bevestigd en je bent ongewenst zwanger. Wat nu? In Nederland zijn er verschillende opties, waaronder de abortus. Abortus is het vroegtijdig beëindigen van de zwangerschap, oftewel het afdrijven van een vrucht.

Als je ongewenst zwanger blijkt te zijn, wacht dan niet te lang met het nemen van een beslissing en zorg als je voor een abortus kiest dat de ingreep binnen 13 weken plaatsvindt. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder ingrijpend het zowel lichamelijk als psychisch is.

Bruikbare informatie:
Tussen het eerste gesprek met een arts en de abortus zitten vijf dagen wettelijk verplichte bedenktijd. Een abortus is kosteloos, maar je moet dan wel kunnen aantonen dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. En als je 15 jaar of jonger bent heb je wel toestemming van een van je ouders nodig. Probleempje? Dan wordt er samen met jou naar een oplossing gezocht. De drie meest voorkomende methodes van abortus zijn:

Zuigcurettage
De baarmoeder wordt leeggezogen via een slangetje dat bij de vagina naar binnen gaat. Het bevruchte eitje komt hierbij met wat bloed en slijm naar buiten.

Inname van de "abortuspil"
De abortuspil kan ingenomen worden tot 49 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie oftewel drie weken over tijd. Deze pil maakt in 83 % van de gevallen het embryo los van de baarmoederwand en veroorzaakt een abortus. Gecombineerd met een lage dosis prostaglandines (hormonen die helpen bij het afbreken van de zwangerschap) wordt het percentage verhoogd tot 96 %. 1 à 3 dagen later wordt dan misoprostol toegediend om weeën op te wekken.

Prostaglandinenbehandeling
Bij een prostaglandinenbehandeling, die doorgaans bij een zwangerschapsduur van meer dan 13 weken wordt toegepast, maakt de arts het vruchtvlies stuk, zodat het vruchtwater wegloopt en de vrucht in de baarmoeder sterft. De vrouw krijgt vervolgens weeënopwekkende prostaglandinen (hormonen) ingespoten waardoor ze na 6 tot 12 uur een levenloze foetus baart. Tijdens deze behandeling krijgt ze valium toegediend, zodat het niet te pijnlijk is.

Ethisch gezien blijft abortus een lastig vraagstuk, er zijn genoeg voorstanders maar ook genoeg tegenstanders. In bepaalde landen is het nog steeds niet wettelijk toegestaan.

Zit je erover te denken om abortus te laten plegen en heb je hulp nodig? Op siriz.nl vind je meer informatie. Op postbus51.nl lees je ook meer over abortus.

Spuiten en Slikken

Over S&S

Hier vind je je dagelijkse dosis seks- en drugs info. Er wordt gespoten, onderzocht, geslikt, meegemaakt, getest en geneukt. In naam der wetenschap. En uit liefde voor jullie.

Zoeken

Heb je ons iets te melden? Iets liefs, iets geils, iets geks? Social ons! Kusje.