Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Wat gebeurt er als je out gaat door GHB?

  •  
04-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14848 keer bekeken
  •  
THUMB_OUTGAAN_ARTIKEL
G, buisje, dopje, G-tje oftewel: GHB. GHB is een drug met een behoorlijke handleiding. De grens tussen superlekker gaan en out gaan tijdens een feestje of after is mega dun. Maar wat is out gaan precies en waardoor gebeurt het?
GHB heeft een verdovende werking. Het verdooft namelijk je centrale zenuwstelsel. De vloeistof werd vroeger gebruikt als narcosemiddel en als middel voor slaapstoornissen. Niet heel gek dus dat wanneer je te veel van dit goedje neemt je out kan gaan.
Je kan al out gaan wanneer je iets uitschiet met doseren of je te snel achter elkaar bijneemt. Timen is key! We spraken een tijdje terug al mensen die zijn out gegaan. Lees hun verhalen hier.
Wat is out gaan?
Out gaan is een soort coma waar je in terechtkomt. Wanneer je out gaat verlies je namelijk je bewustzijn. Sommige mensen verwarren out gaan ook wel met slapen. Maar out gaan is heel wat anders. Het verschil? Als je op een bank in slaap bent gevallen dan kan je nog wakker gemaakt worden als je vrienden je in je arm knijpen of een glas water in je gezicht gooien. Maar als je out bent gegaan moet je wachten tot je zelf weer bijkomt. Je reageert ook niet meer op pijnprikkels. Dit kan wel 3 tot 4 uur duren. Als het echt mis gaat kan je een ademstilstand krijgen. Dit betekent dat bepaalde delen van je hersenen zo verdoofd zijn, dat je stopt met ademhalen. Dit is echt mega gevaarlijk. 
Wat gebeurt er als je out gaat?
In de beginfase van out gaan kan je geïrriteerd en verward zijn, onbewuste bewegingen maken of zelfs stuiptrekkingen krijgen. Stel je zit op een after en je vrienden proberen je wakker te schudden dan kan je hier in de beginfase hier nog wel op reageren. Daarna verlies je je bewustzijn. Out gaan kan je vergelijken met onder narcose gaan voor een operatie. Wanneer je out gaat, gaat er minder zuurstof naar bepaalde delen van je brein. Hierdoor vergeten veel mensen dat ze out zijn gegaan en hoe ze out zijn gegaan. Hierdoor wordt er vaak luchtig gedacht over het out gaan. Maar onderzoekers vermoeden dat het out gaan niet zonder risico is. Zij vermoeden dat op lange termijn het tijdelijke zuurstoftekort kan zorgen voor blijvende hersenschade.
En dat is niet alles. Wanneer je out gaat koelt je lichaam af of kan je in een warme omgeving juist oververhit raken. Dit kan gevaarlijk zijn als er niemand is om voor je te zorgen.
Iemand gaat out, wat nu?
Wanneer je denkt dat iemand out gaat is het super belangrijk om te checken of die persoon nog reageert op pijnprikkels. Knijp bijvoorbeeld hard in de schouderspier of druk hard op de nagel. Als hij of zij slaperig is door de GHB zal die persoon nog wel reageren op dit soort prikkels. Reageert iemand nog op pijnprikkels, blijf er dan bij en houd hem of haar wakker. Ook al krijgt diegene morgen blauwe plekken door de pijnprikkels. Leg de persoon op z’n zij met het hoofd iets naar achter zodat hij of zij niet zijn tong kan inslikken of kan stikken in braaksel.
Wanneer iemand niet op pijnprikkels reageert dan ligt hij of zij in coma. Ga dan meteen naar de EHBO op het feest waar je bent en vertel eerlijk dat er GHB in het spel is. Is er geen EHBO in de buurt, bel dan de ambulance. Het risico is namelijk dat er minder zuurstof naar het brein gaat. In het ergste geval stopt de ademhaling en overlijdt hij of zij.
Goed om te weten
In Nederland ben je niet strafbaar als je GHB hebt gebruikt. Twijfel dan ook nooit om 112 te bellen. Een telefoontje kan iemand zijn leven redden. Klinkt dramatisch, maar is wel heel waar.

Meer over:

outgaan, drugs, ghb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.