• Feiten & Fabels _978130177.jpg

  Het maagdenvlies

  Feiten & Fabels

  Het heeft niks met maagdelijkheid te maken. Meestal niet eens met een echt vlies. En ongeveer de helft van alle vrouwen bloedt niet. Waar we het in godsnaam over hebben? Het maagdenvlies.

  Het heeft niks met maagdelijkheid te maken. Of een vlies. Soms wel met een vlies. Misschien veranderen in: "Meestal niet eens met een echt vlies".  En ongeveer de helft van alle vrouwen bloedt niet. Waar we het in godsnaam over hebben? Het maagdenvlies.
   
  Het maagdenvlies is bijna nooit een vlies. Maar een flexibel weefselrandje. Verwarrend, we snappen het. Daarom leggen we het uit.
   
  De Bouncer
  Het maagdenvlies kun je eigenlijk vergelijken met een uitsmijter. Van je doos. Hij zit bij de ingang. Op zo’n 1cm afstand. In de wetenschap wordt ‘ie hymen genoemd. Afgeleid van de Griekse god van het huwelijk.

  De ‘beverbouncer’ laat bloed door. (En lullen). Daarom is ‘ie niet helemaal gesloten. Is het randje wel dicht? Dan moet ie ook meteen open gesneden worden. Krijg je namelijk een hoop opgestapeld bloed van. Wil je niet. Want dat is dan weer zoiets als vervelende gasten die niet weg willen.
   
  Op het randje
  Het formaat van het ‘maagdenrandje’ verschilt. Soms is ‘ie dik. En stug. En soms dun. En soepel. Soms is ‘ie helemaal niet aanwezig. De kans dat je bloedt is dan ook kleiner. In Nederland zegt 57% een bebloed laken te hebben achter gelaten.
   
  Maagd jij, of maagd ik?
  Een dokter kan niet zeggen of je maagd bent of niet. Want je kan het niet voelen. Of zien. Daarbij herstelt een flamoes zich mega snel. Scheurtjes verdwijnen dan net zo snel als de Nederlandse zon. Zoiets dan. Een gladde rand zegt dus niet zoveel. Net als een strakke punanie. Sommige meisjes worden ook gewoon geboren met scheurtjes.
   
  Bloed zegt eigenlijk überhaupt niet zoveel. Sommige vrouwen bloeden namelijk nooit. Of pas bij de tweede of derde keer (bloeden). Omdat je te gespannen bent. Of niet nat genoeg.
   
  Bebloede lakens
  Waarom bloeden dan toch zo belangrijk is? In veel culturen staat bloeden gelijk aan maagd zijn. Na de eerste keer wordt het laken dan ook aan de familie getoond. Als teken dat de dame als maagd het huwelijksbootje is in gestapt.  
   
  Een laken zonder bloed is foute boel. Want dan ben je geen maagd. En niet rein. Gevolg? Verstoten of nog erger: eerwraak. Als in: de dood.

  Hersteloperaties
  Om er zeker van te zijn dat je bloedt in de huwelijksnacht, vragen sommige Nederlandse meisjes om een zogenaamde hersteloperatie. Hierbij wordt je maagdenvlies met een draadje aan elkaar genaaid, zodat het zeker weten bloedt als er een piemel op bezoek komt. Eigenlijk een onzinnige oplossing: beter overtuig je je toekomstige hubbie van het feit dat maagdenvlies niks zegt over of je maagd bent of niet.

  Dat randje verdwijnt trouwens sowieso helemaal na het baren van een kind. Hulp nodig of meer weten? http://www.mytheontkracht.nl/

Spuiten en Slikken

Over S&S

Hier vind je je dagelijkse dosis seks- en drugs info. Er wordt gespoten, onderzocht, geslikt, meegemaakt, getest en geneukt. In naam der wetenschap. En uit liefde voor jullie.

Zoeken

Heb je ons iets te melden? Iets liefs, iets geils, iets geks? Social ons! Kusje.