• Verslavings gast

  Dit moet je weten over: verslaving

  Spuiten en Slikken #checklist

  Kan jij absoluut niet met je klauwen van de chocola, wiet of drank afblijven? Grote kans dat je dan een ziekte hebt. Een van de meest voorkomende hersenziektes wel te verstaan. En die ziekte noemen we verslaving. En dat is een enorme kutziekte. Je komt er namelijk nooit meer vanaf. En ziektes waar je niet vanaf komt zijn stom. Maar nu denk jij natuurlijk: hoezo ziekte? Ja, dat is dus zo. Verslaving is een hersenziekte. Dat spul wat jij elke dag eet, drinkt, rookt of wat dan ook, trapt je hersenen overhoop. Het zet je beloningscentrum in je hersenen aan waardoor jij steeds meer wilt.

  Grof geschat zijn er in Nederland zo’n twee miljoen verslaafden. Maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer. Er is namelijk geen centrum waar ze zitten te turven hoeveel mensen een chocola- of neuspeuterverslaving hebben.

  Checklist om te kijken of je verslaafd bent

  1.Er is een reden
  Je moet weten waarom je het doet. Vind je het superlekker, vergeet je al je problemen of geeft het je een enorme kick. Het kan allemaal.

  2.Het helpt je de afgrond in
  Als jij elke dag trapleuningen knuffelt of stoeptegels likt dan hoeft dat geen verslaving te zijn. Beetje apart misschien. Maar als niemand last van je heeft dan is het geen verslaving. En onder niemand val jij natuurlijk ook. Maar als jij kruipend naar je werk moet omdat je per se alle stoeptegels moet likken. En daardoor te laat op je werk komt. Dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Dus even kort en simpel: een verslaving moet altijd een negatief gevolg hebben.

  3.Joh, het valt wel mee!
  Zeg maar de ontkenningsfase. Als mensen je erop aanspreken en je antwoordt standaard met antwoorden als ‘iedereen doet het’, ‘Het valt wel mee.’, ‘Ik doe het maar twee keer per week’ en ‘Het kan nog veel erger’ terwijl dat niet zo is. En jij veel meer eet, drinkt, likt, snuift of rookt dan je toegeeft. Dan is dat een teken. Hou jezelf niet voor de gek. Help je niemand mee.

  4.Dat stoppen wil maar niet lukken
  Stiekem weet jij héél goed dat je lichamelijk verslaafd bent. Maar wat doe je ertegen? Juist ja, stoppen. Dus jij gooit alle peuken in de prullenbak of spoelt de coke door de plee en gaat vanaf nu clean door het leven. Tot je een dag later heel veel zin krijgt in een peuk of een lijntje. En toch maar weer neemt. Makkelijker gezegd dan gedaan zeg maar.

  Kan je deze aftikken dan is het tijd om er iets aan te doen: hulp zoeken. De heftigheid van de verslaving kan enorm verschillen. Maar als jij niet weet wat je ermee aan moet of twijfelt over de ernst van je verslaving, neem dan contact met een verslavingscoach of arts. Is niks geks aan. Gewoon even bellen en een afspraak maken. Scheelt een hoop gepieker.

Gerelateerd

oxycodon artikel

Steeds meer Nederlanders verslaafd aan zware pijnstillers

Een paracetamolletje gooien we er allemaal weleens in. Vooral op maandag...

romano thumb

SPUITEN EN SLIKKEN LIVE - SEKSTRENDS & VERSLAVING

Een 3D-print van je piemel (of die van je vriendje), op afstand bestuurb...

nieuw formaat choco

Fotoreportage: alledaagse verslavingen

Junkies, addicts, verslaafden. Ze zijn vies, dun, lelijk en wonen onder ...

Spuiten en Slikken

Over S&S

Hier vind je je dagelijkse dosis seks- en drugs info. Er wordt gespoten, onderzocht, geslikt, meegemaakt, getest en geneukt. In naam der wetenschap. En uit liefde voor jullie.

Zoeken

Heb je ons iets te melden? Iets liefs, iets geils, iets geks? Social ons! Kusje.