Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Dit moet je weten over: FAS

  •  
04-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1086 keer bekeken
  •  
header
FAS is de afkorting voor Foetaal Alcohol Syndroom. En dat kan een kind krijgen als de moeder drinkt tijdens de zwangerschap. Nou krijgt je kind het niet meteen na één drankje. Maar toch is dat ene wijntje al een slecht idee. En een avondje flink doorzuipen al helemaal. Waarom? Even doorlezen.
Eerste weken zwangerschap
Drinken als meneer sperma en mevrouw eicel net dikke maatjes zijn geworden is een slecht idee. In de eerste weken van de zwangerschap is drank ook schadelijk. Geloof je tante Tettie en vriendin Bettie dus niet als ze zeggen dat eentje geen kwaad kan. Alcohol wordt opgenomen in je lichaamsvocht. En dus belandt het in het vruchtwater. Daardoor drinkt de foetus zelfs al in de dooierzak met moeders mee. Het komt erop neer dat je per direct moet stoppen met drinken als je zwanger wordt. Vet lastig, snappen we. Dus mannen doe mee! Dan staat je vrouw er niet alleen voor. Dat helpt enorm.
Zelfs een slokje is schadelijk
Zo’n negen procent van de zwangere vrouwen drinkt weleens. Best veel nog dus. En dat moet stoppen. Je weet namelijk niet wat teveel is. De een is gevoeliger voor alcohol dan de andere. Als moeder kan je misschien liters alcohol zuipen en recht blijven lopen. Maar dat wil niet zeggen dat je kind dat ook kan. Die ligt er na een slokje al vanaf. Bovendien weet je niet hoe gevoelig je kind zal zijn voor alcohol. Wel weet je zeker dat baby’s heel klein en gevoelig zijn. En dat hun mini-levertjes keihard moeten werken om alcohol te verwerken als het binnenkomt. Daarom kan één drankje al schadelijk zijn.
Diagnose
Bij de diagnose FAS moeten vier factoren worden afgetikt: groeiachterstand, lichamelijke kenmerken, gedragsafwijking en een moeder die gedronken heeft. En bij die kenmerken is blootstelling aan alcohol het belangrijkst. In de uitzending van dinsdag over FAS wordt dit duidelijker uitgelegd.
Kenmerken
De lichamelijk afwijkingen die bij FAS horen zijn: slechte tanden, een rechte bovenlip, brede neus, hangende ogen, hartproblemen en vervorming van botten. Maar er zijn dus ook een aantal gedragsafwijkingen. Zo zijn kinderen met FAS vaak impulsief, hebben concentratie- en aandachtsproblemen en geheugenproblemen en ze reageren sterk op prikkels. Hierdoor zijn ze vaak verslavingsgevoeliger, hebben een slecht ontwikkeld geweten en kennen geen grenzen.
Verkeerde diagnose
Als je die kenmerken hebt krijg je vaak de stempel autisme of ADHD opgedrukt. Maar dat kan dus ook FAS zijn. Het is mogelijk dat een moeder niet weet dat ze zwanger is en een avondje flink naar de klote is gegaan. Of tegen een arts niet eerlijk is over haar alcoholgebruik tijdens haar zwangerschap. In dat geval krijgt het kind vaak een verkeerde diagnose. En dat is dus absoluut niet handig.
Doe er iets aan
Helaas is het onbekend hoeveel kinderen FAS hebben in Nederland. Wel weten we dat het er veel meer zijn dan bekend is. Juist omdat veel mensen de verkeerde diagnose krijgen. Dus is het heel belangrijk dat alle ouders en aanstaande ouders hiervan op de hoogte zijn. Geen alcohol betekent namelijk geen FAS. Dus doe maar even doorsturen dit. Naar alle huidige én toekomstige mama’s en papa’s.
Trek je mond open
En probeer er iets van te zeggen als je ziet dat een aanstaande moeder drinkt. Niet direct. Dat werkt vaak niet. Maar doe dat subtiel. Weet waar je het over hebt en laat eventueel dit artikel zien. Of verwijs ze door naar de website van het FAS-project. Daar staat al deze informatie nog uitgebreider met foto’s en verhalen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.